IERTAREA

In jos

IERTAREA

Mesaj Scris de Crystalin la data de Mier Sept 08, 2010 9:29 pm

Filosofia iertarii

Cel mai puternic instrument pe care fiintele umane il poseda pentru a rezolva conflictul din vietile lor este iertarea. Barbatii si femeile ar trebui sa invete iertarea ca sa aduca pacea indivizilor, comunitatilor si societatilor intregi. Totusi, inainte de a putea aplica iertarea supararii si revendicarilor noastre, noi trebuie sa risipim acele cateva mituri despre iertare.

In cultura noastra, iertarea este adesea vazuta ca un semn al slabiciunii. In general, vedem un individ infricosat ca se apropie de unul in putere cu strigate de mila si iertare. In aproape fiecare caz de iertare, in societatea nostra, se intentioneaza sa se elibereze cel ofensat de sentimentul vinovatiei. Noi vedem iertarea ca pe o cale pentru doi oameni sau doua grupuri de oameni de a-si lamuri disputele. Totusi, mijloacele iertarii sunt mult mai multe.

Cu cativa ani in urma, intr-un articol despre durata vietii intitulat Iarta si simte-te mai bine, Jeanann Pannasch scria: „Intr-un studiu recent, Charlotte Witvleit, Ph.D., profesor psiholog la Colegiul Hope din Olanda, Michigan, a constatat ca, atunci cand indivizii erau in stare sa ierte, ei experimentau o bucurie mai mare, un sens mai profund al controlului asupra vietii si mai putina depresie. Va place?”. Jeanann Pannasch a concluzionat: „Linia de baza: a ierta, in cele din urma, ajuta mai mult pe cel care iarta decat persoanei care a facut rau. Asadar, incepeti sa puneti bunastarea voastra pe primul plan si traiti viata cu mult gust si iubiti cat puteti.”

Cand admitem iertarea, eliberam din interiorul nostru o forma de frica, ura, manie si vinovatie. Facem loc sa intre, in loc, mai multa iubire. Iertarea este in egala masura benefica, atat pentru cel care o da, cat si pentru cel care o primeste. Dar cel care o da beneficiaza de mult mai multa discretie asupra felului in care iertarea poate fi folosita in viata lui si in acest lucru sta puterea iertarii.

Nu sunt limite ale iertarii. Iertarea poate fi data in mod deschis unei persoane sau persoanelor care se afla fata in fata. Totusi, iertarea este cea mai eficienta cand este data unei persoane sau persoanelor, unei situatii sau unei culturi intregi din interior, fara a se mentiona vreodata acest fapt unei alte persoane.

De ce? Deoarece cea mai efectiva folosire a iertarii este de a curata propriile carari ale mintii de molozuri si noroi. Aceste carari s-au umplut cu frica, ura, manie si vina. Dibacia noastra de a da si primi iubire este diminuata. Dibacia noastra de a comunica cu Sinele nostru Superior este blocata.

Cand avem un gand, orice gand, acel gand este comunicat. Daca nu este comunicat, deschis, prin grai sau prin scris, nu inseamna ca el nu are influenta. Fiecare gand are un impact. Gandurile de frica, ura, manie si vinovatie au un mare impact interior. S-ar putea sa nu fim constienti de acest impact. Dar, totusi, el exista.

Gandurile de iertare au un mare impact interior, in special asupra persoanei care acorda iertarea. Gandul iertarii devine parte din energia universala si atinge mintile tuturor acelor care accepta iertarea.

Precedeul de a ierta

Stati intr-un scaun, intr-un loc linistit. Lasati-va gandurile sa vina si sa plece fara efort prin mintea voastra. Daca este posibil, incercati sa va miscati cronologic din cele mai adanci momente din trecut pana in prezent sau din prezent pana la cel mai adanc trecut.

Pe masura ce amintirile experientelor voastre de viata se prezinta singure, examinati-o pe fiecare, pentru orice componenta negativa. Acordati iertare persoanei sau persoanelor implicate in crearea componentei negative. Apoi, lasati sa plece experienta si mutati-va la urmatorul gand.

Continuati acest proces timp de 15-20 minute in fiecare zi, pana cand, in timp, ati iertat toate amintirile negative care se prezinta singure. Pe masura ce timpul se misca, amintiri negative suplimentare pot aparea in orice circumstanta. Faceti pauza o atunci si dati iertare fiecarei amintire.

Suplimentar, cautati in mintea voastra acele momente cand v-ati simtit vinovat. Examinati sentimentul de vinovatie. Acceptati-le iertarea si dati iertare tuturor acelora care v-au asistat in crearea vinovatiei.

Pe masura ce trec zilele, simtamantul vostru de pace va creste incetul cu incetul si conflictul din viata voastra va fi in mare masura redus.

Puterea iertarii

Sa repetam: punctul nostru de vedere pentru iertare este, in general, inversul realitatii sale. Noi vedem iertarea ca benefica spre cel care o primeste. Dar este mult mai folositoare pentru cel care o da! Iertarea este mijlocul dat noua de a curata molozul si noroiul pe care le-am introdus in mintea noastra. Iertarea, asa cum o aplicam in interior, deschide caile pe care gandurile noastre le iau prin energia universala. Ea curata viziunea noastra in asa fel incat sa putem vedea adevarul mult mai clar. Putem merge in interior si da iertare tuturor mintilor din toata lumea pentru toata frica, ura, mania si vinovatia lor, si pacea mintii va spori. Puteti merge in interior si cere iertare de la oricine pe care credeti ca l-ati ofensat si veti primi iertare.

Sa ajutam sa curatam toate conflictele

Iertarea este mijlocul de rezolvare a tuturor actelor de violenta si de razboi. In timp, cand iertarea va fi folosita de suficienti oameni, ciclul violentei va fi spart. Intre timp, oricine merge in interior si foloseste iertarea ca pe o solutie la un conflict va rezolva conflictul. Recent, sondaje facute in Statele Unite au aratat ca majoritatea oamenilor cred ca grosolania a sporit in mod dramatic. Daca veti folosi iertarea ca pe o dieta zilnica, veti avea o reducere spectaculoasa a grosolaniei din jurul vostru.

Oriunde mergeti, in fiecare zi, dati iertare in interior celor pe care-i intalniti. Pe masura ce zilele trec, mediile voastre ambiante vor deveni mult mai calme si mai pasnice. Puteti folosi iertarea pentru a va elibera din conflictul unei zile. Daca mergeti cu masina pe autostrada si conducatorii auto din spatele vostru sunt foarte aproape de voi, dati-le iertare. Conducatorul auto se va retrage la o distanta reglementara. Daca cineva din serviciu este agitat, dati-i iertare. Intotdeauna, individul se va calma. Incercati acest lucru la viitoarea intalnire de afaceri. Iertarea este cel mai puternic instrument, deoarece deschide calea comunicarii noastre spre energia universala. De fiecare data cand avem un conflict, o dezaprobare, un gand negativ, introducem confuzia in gandirea noastra. Se diminueaza claritatea noastra. Perceperea noastra este deformata. Si, de aceea, actiunile noastre sunt prost ghidate. Iertarea este mijlocul care ne furnizeaza clarificarea intregului conflict/confuzie/ perceptie gresita. Ne apropiem mult mai mult de adevar si deciziile noastre sunt mai bune si mult mai linistitoare.

Iertarea este cel mai mare instrument pentru pace pe care il avem. Daca iertarea s-ar utiliza cum trebuie si daca fiecare ar folosi iertarea zilnic, pacea in intraga lume ar fi obtinuta in 4-5 ani. Smile
avatar
Crystalin
Intermediate
Intermediate

Numarul mesajelor : 466
Puncte : 573
Reputatie : 17
Data de inscriere : 04/06/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum