Compatibilitati astrologice

In jos

Compatibilitati astrologice

Mesaj Scris de Crystalin la data de Vin Sept 03, 2010 6:10 am

Cine cu cine se insoteste ? compatibilitate statistica

-comentarii pe marginea unui studiu statistic intreprins de
astrologul francez Didier Castille-

de Mihaela Dicu

Preambul
Compatibilitatea astrologica este un lucru putin cunoscut si inteles, dar care, spre disperarea rationalistilor, functioneaza destul de binisor in practica, indiferent daca relatia este de prietenie, de dragoste sau de munca.
Este firesc sa fim, de pilda, compatibili cu cei nascuti in aceeasi zodie ca si noi, fiindca ne asemanam in foarte multe privinte, fiindca avem cam acelasi gen de preferinte, trairi si reactii. Traditia astrologica sustine ca ne mai intelegem bine cu cei de care ne despart 120 sau 60 de grade pe cercul zodiacal. In acest caz, ?cuplajele? optime ar arata astfel:
- 120 de grade: Berbec-Leu, Berbec-Sagetator, Taur-Fecioara, Taur-Capricorn, Gemeni-Balanta, Gemeni-Varsator, Rac-Scorpion, Rac-Pesti;
- 60 de grade: Berbec-Gemeni, Berbec-Varsator, Taur-Rac, Taur-Pesti, Gemeni-Leu, Rac-Fecioara, Leu-Balanta, Fecioara-Scorpion, Balanta-Sagetator, Scorpion-Capricorn, Sagetator-Varsator, Capricorn-Pesti
Cat priveste incompatibilitatea, se spune ca semnele aflate la 90 de grade distanta arareori se suporta cu placere un timp mai indelungat. Este vorba de asocierile: Berbec?Rac, Berbec-Capricorn, Taur-Leu, Taur-Varsator, Gemeni-Fecioara, Gemeni-Pesti, Rac-Balanta, Leu-Scorpion, Fecioara-Sagetator, Balanta-Capricorn, Scorpion-Varsator, Sagetator-Pesti.
Zodiile aflate in opozitie, la o distanta de 180 de grade pe cercul zodiacal, constituie un caz aparte Ele pot reactiona contradictoriu: fie prin respingere neta, fie printr-o puternica atractie a contrariilor. Este cazul relatiilor: Berbec-Balanta, Taur-Scorpion, Gemeni-Sagetator, Rac-Capricorn, Leu-Varsator, Fecioara-Pesti
Tot contradictorii sunt si relatiile intre cei nascuti la o distanta de 5 semne sau 150 de grade pe cercul zodiacal (Berbec-Fecioara, Berbec-Scorpion, Taur-Balanta, Taur-Sagetator, Gemeni-Scorpion, Gemeni-Capricorn, Rac-Sagetator, Rac-Varsator, Leu-Capricorn, Leu-Pesti, Fecioara-Varsator, Balanta-Pesti), relatii care nu functioneaza decat daca se fac o serie de ajustari si concesii. In astfel de cupluri, cel putin unul dintre parteneri trebuie sa fie maleabil sau flexibil.
Scepticii care nu dau doi bani pe astrologie (dar care nici nu se obosesc sa-i cerceteze legile), sustin ca in realitate, oamenii se insotesc la intamplare, netinand cont de nici o regula planetara. Oare asa sa fie?
Studiul statistic intreprins de Didier Castille
Studii statistice recente au scos la iveala lucruri surprinzatoare. Cercetatorul francez Didier Castille s-a aplecat cu rabdare si tenacitate asupra tuturor casatoriilor inregistrate la Starea Civila din Franta, in perioada 1976-1997, pe care le-a examinat in functie de semnele zodiacale de nastere al ?inculpatilor?. Munca lui uriasa a insemnat analiza astro-statistica a 6 498 658 cupluri (aproape 13 milioane de persoane) care au spus DA in fata primarului. Eforturile i-au fost rasplatite prin punerea in evidenta a unor corelatii indiscutabile intre apartenenta zodiacala si tendintele maritale. Fiindca astrologul francez nu comenteaza rezultatele statisticii din punct de vedere astrologic, voi incerca sa o fac eu, in cele ce urmeaza.
Realitatea comentata
Taurii dau fuga la nunta, iar Scorpionii sunt codasi
...asa se pare, avand in vedere ca numarul Taurilor care s-au casatorit in cei peste 20 de ani luati in calcul, este cu mult mai mare decat cel al Scorpionilor (cu cca. 172 000 de persoane). Ordinea zodiacala in care se ?inghesuie? oamenii, indiferent de sex, la maritis sau la insuratoare, ar fi urmatoarea: Taur, Gemeni, Rac, Berbec, Pesti, Leu, Fecioara, Varsator, Balanta, Capricorn, Sagetator si Scorpion. In aceasta insiruire, ?sar? din valorile medii primele 4 si ultimele 2 pozitii.
Astrologia are explicatii si pentru acest ?top al verighetelor?:
Fruntasii:
• Taurul si Racul sunt reputate ca fiind cele mai ?casnice? semne, cele mai potolite si mai conservatoare, la care nevoia de siguranta este mai presus de orice. In paranteza fie spus, sunt semnele care divorteaza cel mai rar.
• Gemenii sunt fiinte gregare, eminamente comunicative si prietenoase. Nu da sentimentalismul pe-afara din ei, dar nici nu le place sa stea singuri. In plus, nu sunt genul care sa numere prea mult foile la placinta, asa ca nu e de mirare ca se cupleaza rapid. Problema lor este alta ? la o adica, se decupleaza la fel de usor...
• Berbecii se casatoresc destul de rapid, si se casatoresc devreme, de obicei. In primul rand, fiindca prin temperament sunt niste oameni grabiti. Apoi, fiindca le plac lucrurile clare, si, nu in ultimul rand, fiindca... sunt cei mai curajosi din tot zodiacul!
Reticentii:
• Sagetatorii ajung ceva mai rar la oficializarea legaturilor sentimentale (de care nu duc lipsa), din cauza ca setea de libertate si de aventura ii impiedica sa-si asume obligatii si sa-si impuna limite. Nu le place sa se simta responsabili fata de cineva. In plus, datorita optimismului lor inalterabil, sunt convinsi ca vor avea intotdeauna ocazii, poate unele chiar mai bune, asa ca...de ce sa se grabeasca?
• In sfarsit, rata de casatorie sub medie a Scorpionilor ar putea avea urmatoarele cauze: desi sunt persoane extrem de dotate si foarte pasionale, sunt, totusi deosebit de exigente si exclusiviste, deopotriva suspicioase, neincrezatoare si pline de complicatii sufletesti ? cu astfel de caracteristici, este normal sa-si gaseasca mai greu parteneri de viata pe gustul lor.

Cine se-aseamana se-aduna ? Pestii, campioni la inot sincron
Observatia care se detaseaza cu privire la modul de formare al cuplurilor este ca numarul celor care se casatoresc cu nativi apartinand aceleiasi zodii este cu foarte mult mai mare decat media estimata statistic. Este prima confirmare neta a compatibilitatii zodiacale.
Pestii par sa se caute cel mai frecvent unii pe altii. La distanta mica, urmeaza casatoriile intre Scorpioni. Apoi, cu un procentaj aproximativ egal, apar, in ordine: Capricornii, Varsatorii, Gemenii, Sagetatorii, Taurii, Fecioarele, Racii, Leii, Berbecii si Balantele.
Lumea filmului nu face exceptie ? iata doar doua exemple: Antonio Banderas-Melanie Griffith (Leu-Leu) si Michael Douglas-Catherine Zeta-Jones (Balanta-Balanta).

Cine cu cine... cel mai des ? Vecinie, buna cumetrie
Pe urmatoarele locuri intre multele combinatii posibile, la o oarecare distanta de primele 12 pozitii mentionate mai sus, dar tot cu valori superioare celor estimate (si semnificative statistic), se situeaza urmatoarele combinatii, enumerate in ordine descrescatoare:
Tendinta pozitiva marcata
Ea Rac ? El Taur
Tendinta pozitiva medie
Ea Varsator?El Capricorn
Ea Berbec-El Pesti
Ea Balanta-El Sagetator
Ea Leu-El Fecioara
Ea Taur-El Varsator
Ea Berbec-El Gemeni
Ea Gemeni-El Rac
Ea Balanta-El Leu
Ea Balanta-El Scorpion
Ea Fecioara-El Balanta
Ea Leu-El Sagetator
Ea Leu-El Balanta
Tendinta pozitiva slaba
Ea Taur-El Berbec
Ea Pesti-El Taur
Ea Scorpion-El Gemeni
Ea Taur-El Gemeni
Ea Berbec-El Capricorn
Ea Capricorn-El Taur
Ea Fecioara-El Leu
Ea Rac-El Varsator
Ea Scorpion-El Pesti
Ea Fecioara-El Taur
Ea Sagetator- El Scorpion
Ea Balanta-El Fecioara
Ea Varsator-El Sagetator
Ea Leu-El Rac
Ea Gemeni-El Sagetator
Ea Sagetator-El Capricorn
Ea Pesti-El Varsator
Ea Sagetator-El Fecioara
Ea Scorpion-El Pesti
Ea Scorpion-El Fecioara
Ea Gemeni-El Taur
Ea Sagetator-El Balanta
Ea Pesti-El Berbec
Ea Rac-El Capricorn
Ea Fecioara-El Scorpion
Ea Pesti-El Scorpion
Ea Rac-El Fecioara
Ea Fecioara-El Rac
Analizand cel 41 de ?cuplaje? care apar cu o frecventa mai mare decat cea la care s-ar fi asteptat statisticienii, observam ca printre ele se regasesc doar 3 pe care traditia astrologica le considera problematice si 4 pe care le considera contradictorii. Restul de 34 se impart in 2 categorii distincte:
• asocieri intre semne compatibile
• asocieri intre semne alaturate (ex. Varsator-Capricorn, Gemeni-Rac, Berbec-Pesti, etc.)
Daca prima categorie se incadreaza firesc in preceptele traditionale, cum explica astrologii cea de-a doua categorie? Simplu: compatibilitatea astrologica tine cont de mult mai multi factori, nu numai de zodia in care se afla Soarele in momentul nasterii. Intr-o relatie, este foarte importanta pozitia lui Mercur (ratiune, comunicare) si pozitia lui Venus (afectiune, tandrete). Cele doua planete se gasesc intotdeauna in apropierea Soarelui: Mercur nu se indeparteaza de astrul zilei mai mult de o zodie, iar Venus, de doua. Foarte frecvent se intampla ca un Berbec, sa zicem, sa-i aiba in tema de nastere pe Mercur si Venus in Pesti sau in Taur. De aici decurge o serie de afinitati, care il apropie de cei nascuti in semnele respective.
Un exemplu? exemplar de cuplu format intre doua semne alaturate este Paul Newman-Joanne Woodward, cel mai longeviv cuplu al Hollywoodului (el Varsator, ea Pesti). Un alt cuplu care urmeaza aceeasi schema a ?alaturarii?, si care a uimit destul de mult la inceputuri, este cel format de Andrea Agassi si Steffi Graf (el Taur, ea Gemeni)

Tabloul statistic arata ca fiecare semn are, in medie, afinitati cu alte 4-5 zodii. Dar exista si situatii aparte, in care aria afinitatilor este mai restransa. Femeia Capricorn, de pilda, pare sa aiba o slabiciune doar pentru barbatii Capricorn si Scorpion. Cu restul zodiilor, rata casatoriilor se incadreaza in limitele normale. Asemanator este si cazul femeii Varsator, care are ?lipici? mai mare doar la barbatii Varsator, Capricorn si Sagetator. In ce-i priveste pe domni, Leul pare sa incline catre Fecioare, Balante si Leoaice, iar Pestele, catre Berbecute, Scorpioance si Pestisoare.

Mai rarut e mai dragut
In studiul analizat exista si o serie de casatorii care in practica se produc mai rar decat media teoretica. Unele, cu mult mai rar:
Ea Leu-El Taur
Ea Pesti-El Gemeni
Ea Berbec-El Fecioara
Altele, nu chiar atat de rar ca cele de mai sus, dar destul de rar incat sa-i puna pe ganduri pe statisticieni:
Ea Fecioara-El Varsator
Ea Sagetator?El Taur
Ea Rac-El Pesti
Ea Balanta-El Rac
Ea Pesti-El Sagetator
Ea Scorpion-El Leu
Ea Balanta-El Pesti
Ea Leu-El Varsator
In 5 cazuri din cele 11 enumerate, partenerii apartin unor semne aflate ?in razboi? (90 de grade distanta pe cercul zodiacal) si in alte 5, unor semne aflate in relatii contradictorii (150 sau 180 de grade distanta pe cercul zodiacal).
Un singur caz pare foarte curios: perechea Ea Rac-El Pesti, care conform principiului general al compatibilitatii ar fi trebuit sa se regaseasca printre aliantele cu frecventa mai mare decat media. Exista, insa, o explicatie, iar aceasta este de natura astro-psihologica: femeia Rac are mare nevoie de siguranta afectiva, iar barbatul Pesti, in ciuda farmecului urias pe care il are, este cel mai derutant si mai incert consort din tot zodiacul.
Pe marginea datelor statistice se pot face comentarii astrologice la nesfarsit. Totusi, desi acestea confirma matematic unele principii vechi de milenii ale astrologiei, studiul astrologic al compatibilitatii este un lucru mult mai complicat, care se face pe baza temelor astrale personale exacte si unice ale celor doi parteneri in cauza (in lipsa unui astfel de studiu, cel mai bine este sa ne incredem in sentimentele si instinctele noastre, in glasul inimii...)
avatar
Crystalin
Intermediate
Intermediate

Numarul mesajelor : 466
Puncte : 573
Reputatie : 17
Data de inscriere : 04/06/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum