Medicina chineza

In jos

Medicina chineza

Mesaj Scris de Crystalin la data de Sam Mar 27, 2010 10:44 am

Orele de refacere a organelor.

Trăim cu totii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bătăile inimii... Viata e formată dintr-o întreagă gamă de cicluri care creează o adevarata simfonie. Adăugăm în fiecare zi cîte o cărămidă la zidul vietii noastre. Dacă reusim să mentinem un ritm corect în interiorul, dar si în afara noastră, “concertul” pe care-l sustinem aici, pe Pămînt, va fi unul lung si melodios. Ca să reusim asta, trebuie să stim cum.

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amănuntită a ritmului functiilor organelor noastre interne.

Autorii afirmă că fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, după cum urmează:

vezica biliară (23:00-1:00)

ficatul (1:00-3:00)

plămînii (3:00-5:00)

intestinul gros (5:00-7:00)

stomacul (7:00-9:00)

splina si pancreasul (9:00-11:00)

inima (11:00-13:00)

intestinul subtire (13:00-15:00)

vezica urinară (15:00-17:00)

rinichii (17:00-19:00)

circulatia sangvină (19:00-21:00), iar o acumulare generală de energie se face între orele 21:00 si 23:00.

Haideti să încercăm să analizăm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viata noastră!

Stomacul, splina, pancreasul
E f.important cum ne trezim dimineata. Dacă am încerca să observăm cum se trezesc animalele dimineata, am constata că ele mai întîi se întind, începînd fără grabă noua zi. Să luăm exemplu de la animale si să încercăm să ne trezim dimineata linistiti, acordîndu-ne cîteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnică. Multi se trezesc dimineata cu “sufletul la gură”, cu teama că nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus. Ar fi bine să ne trezim putin mai devreme decît o facem de obicei pt a simti linistea dinaintea zilei care abia începe.
Între orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sînt la valoare max, deci trebuie să luăm micul dejun fară grabă. Ar trebui să tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumăm la această masă.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucrează intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat să nu consumăm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controlează nivelul glicemiei. E de preferat să nu consumăm prea multe dulciuri pt a nu forta functia pancreasului.. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacă nu functionează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.

Inima, intestinul subtire
Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate max. În această perioadă nu se recomandă mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesară activitătii intense a inimii.

Intestinul subtire are o activitate intensă între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmă că nu de multe ori s-a observat că un angajat cu norma redusă de muncă realizează la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagă. De ce? Din cauza randamentului scăzut al organismului după orele 13, mai ales după un prînz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol imp. în procesul de digestie, e ghidată de sistemul nervos vegetativ, a ceasta putând fi blocată sau dereglată de stres sau nervozitate.

Din acest motiv se re comandă ca masa de prînz să fie luată în liniste.

Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functionează la maximum vezica urinară. Vezica urinară are un rol imp în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacă sînt băute pînă la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functionează intens. Dacă în acest interval orar, puteti beneficia, alături de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientă a corpului.

După ora 19:00 e bine să nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulatia sangvină are o activitate intensă între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun că dacă multi părinti au zilnic o problemă cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, după această oră, trimisul la culcare devine deseori “o bătălie crâncenă”, care de obicei e câstigată de către copii. Acest lucru nu se întîmplă fără motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvină functionează cel mai bine. În această perioadă, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.

De la ora 21:00 pînă la ora 23:00 se realizează o acumulare intensă de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperării energiei se numesc la chinezi, după un meridian al corpului, “triplul încălzitor”. Cei care sînt în această perioadă sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o cameră încălzită nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesită atentie. Pt multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în această perioadă se gîndesc să meargă la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, că seara trebuie să ne culcăm devreme, corpul refăcîndu-se prin somn pînă la miezul noptii. Poate că aceste vorbe sînt de fapt interpretarea gresită a ideii că noi acumulăm intens energie între cele 2 ore.

Vezica biliară si ficatul
Între orele 23:00 si 1:00 se realizează intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, dă mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în această perioadă trebuie să-si pună cumva problema unei functionări gresite a bilei sau a ficatului. Stresul si mîncarea consistentă cu prăjeli si grăsimi seara împiedică o functionare corectă a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, băut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, băut cu 20 de minute înainte de masă, ajută la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajută de asemenea. E de mare importantă descongestiona rea intestinului gros care, dacă nu se reali zează în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, băuturile si alimentele reci. Dacă sînt probleme în functionarea bilei sau a ficatului, munca desfăsurată în perioada noptii e foarte nocivă, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încă 6 ore din noapte pt a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.

Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functionează intens ficatul. Acesta, dacă are o structură deteriorată, se poate reface în anumite conditii, importantă fiind odihna prin somn alături de o bună încălzire a corpului. Functia ficatului suferă din cauza toxicitătii mărite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e că alcoolul si nicotina au un efect mult mai dăunător între orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plămînilor să functioneze intens. Multi fumători au un acces de tuse dimineata pt că plămînii au lucrat toată noaptea si acum dau afară substantele care nu trebuie să fie în interiorul lor.
Î
ntre orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximă. Hrana stă în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indică probleme de digestie în intestinul subtire, iar constipatiile pun în evidentă o crestere a toxicitătii organismului.

Alungati bătrînetea!
Cu această ocazie, prin scurta călătorie în intervalele orare ale unei zile am încercat să vă prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cîteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face să avem încredere în instinctele noastre, actionînd corect pentru a ajuta functiile organismului. E f. important să nu simtim că îmbătrînim o dată cu vîrsta, căci starea bună a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbătrînirea.

Să ne ascultăm ceasul interior si să încercăm să ne adaptăm ritmului său, strivind prejudecătile. Există personalităti care au trăit, creând la vîrsta de 80 de ani.
avatar
Crystalin
Intermediate
Intermediate

Numarul mesajelor : 466
Puncte : 573
Reputatie : 17
Data de inscriere : 04/06/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum